hans-dagelet-header

Biografie Hans Dagelet

Johannes Antonius Lebuïnus (Hans) Dagelet
(Deventer, 9 mei 1945)

Acteur

hans-dagelet-blauw

Na het gymnasium in Deventer doorliep Dagelet de Arnhemse Toneelschool, waarna hij geëngageerd werd bij Toneelgroep Centrum. Bij dit gezelschap verwierf hij meteen in het begin van zijn carriere de hoogste toneelonderscheiding, de Louis d'Or, voor zijn rol in het stuk "Kees de jongen".

Na centrum volgden als gezelschappen waar hij werkte: Baal, de Mexicaanse Hond, Het Noordelijk Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Hollandia, het Natiaal Toneel, Publiekstheater. Behalve als gast bij gezelschappen heeft Dagelet veel eigen producties gemaakt, veelal met live muziek en met kunstenaars die het decor ontwierpen. Bekendste producties: Majakovski's "Mens Een Ding", "De beproeving die ik haar oplegde", "Katzentheater" en "Basta"< Robert Walser> met decor van Jeroen Henneman, "Kwelling", "Dako" en de succesvolle voorstelling "Reis naar het einde van de nacht". 

Dagelet is een veelgevraagd acteur bij muziekuitvoeringen. Zo werkte hij met het Mondriaan Kwartet < " Fausts Licht">, Ives Ensemble, Orkest van de Achttiende Eeuw< " Die Schöpfung" van Haydn, programma over de componist Beethoven>, Nederlands Blazersensemble < "l'Histoire du Soldat">, en met het Metropole Orkest de jazz-versie van "Peter en de Wolf".

Ook werd Dagelet vrij snel bekend door film- en televisieproducties. De oudere generatie zal hem kennen van series als "De stille kracht", "Hollands Glorie", "Van oude mensen en dingen die voorbij gaan", "Willem van Oranje", "Q en Q", en van werk van Wim T. Schippers. Voor zijn rol in de serie "Russen" werd Dagelet tot twee keer toe genomineerd als beste acteur tv-drama.

Stemacteur

Als stemacteur heeft Dagelet veel commercials en hoorspelen ingesproken waaronder "Het Bureau", "Heer Bommel en Tom Poes" en opnames van de gehele Bijbel.

Prijzen acteerwerk

Voor zijn rol als Hendrik Werkman in de film "Ik ga naar Tahiti" werd hij onderscheiden met de Prix d'Italia. De film "Hemel" waar Dagelet een grote rol in speelt werd in Berlijn onderscheiden met de prijs der kritiek.

Muzikant

Als trompettist speelde Dagelet bij Barrelhouse, De Roomsoezen, Capsones, Vijf-slag-één-wijd waarmee hij de finale bereikte van De Grote Prijs, hij speelde een Captain Beefheart programma bij het Rosa Ensemble, speelde een aantal jaren bij de band van Spinvis en momenteel toert Dagelet met het muziektheaterprogramma Nina Simone Alive, en als studiomuzikant werkt hij nog steeds met diverse artiesten.

Schrijver

In 2011 verscheen bij de uitgeverij Querido zijn eerste roman "De man met de vier O's". Momenteel werkt hij als freelance schrijver, oa voor Vrij Nederland.

Kunstenaar

Begin 2012 had hij zijn eerste expositie met beeldend werk in museum De Fundatie. Daarna kreeg hij in datzelfde jaar al vier exposities in andere musea en galeries.

Filmografie

 

Artikel delen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nu te boeken!

hans-dagelet-stervend-europaAls huiskamerproject!
Hans Dagelet in "Stervend Europa"!

deze voorstelling houdt het midden tussen een verhalenverteller, een hoorspel, en muziektheater. Een voorstelling die nagonst in je hoofd.

Lees meer